Το πανηγύρι είναι εδώ ...

2023-07-28

Επανεκκίνηση ...


Πριν από πολλά χρόνια γράφαμε μέσα από τις στήλες του περιοδικού «ο Γλαβάς της Νεράιδας», αναφερόμενοι στο ατελεύτητο του παραδοσιακού πανηγυριού μας:

«ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ … ΕΙΝΑΙ ΔΟΣΜΕΝΗ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ!»

Τα τελευταία χρόνια … βοηθούσης και της λαίλαπας της πανδημίας του κορονοϊού, το παραπάνω «αξίωμα» δοκιμάστηκε έντονα, αφού φτάσαμε ως το σημείο να μη γίνει πανηγύρι κατά την εναρκτήρια ημέρα. Και είναι πολύ δύσκολο για τον καθένα μας να συμφιλιωθεί με την εικόνα της αδειανής πλατείας ανήμερα της Αγ. Παρασκευής και την … ηχηρή απουσία ζυγιάς και του γνώριμου ήχου του κλαρίνου.

Έντονα προβληματισμένο και το Δ.Σ. του Συλλόγου με τη διαμορφωθείσα κατάσταση, πήρε την πρωτοβουλία και προχώρησε σε κάποιες κινήσεις προκειμένου να αποτρέψει τη διαγραφόμενη προοπτική να μην πραγματοποιηθεί ούτε φέτος πανηγύρι την πρώτη μέρα.

... είσοδος χορευτικών
... είσοδος χορευτικών

Η πρώτη κίνηση που έκανε το Δ.Σ., ήταν η συμφωνία με την ορχήστρα του Δημ. Αγγέλου, η οποία θα έκανε την έναρξη του πανηγυριού την πρώτη μέρα και θα συνόδευε τα δύο χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαμίας και Λαογραφικού Ομίλου «Τζουμέρκα». Κινήσεις που αποδείχτηκαν ουσιαστικές, καθώς η «ζυγιά» του Αγγέλου ήταν, πανθομολογουμένως, πάρα πολύ καλή, η δε συμμετοχή των χορευτικών που παρουσίασαν χορού της Ρούμελής και της Ηπείρου, έδωσαν μιαν άλλη νότα στο πανηγύρι. Η είσοδος στη συνέχεια των χωριανών στο χορό, ανάμεσα στους χορευτές των δύο συγκροτημάτων, ολοκλήρωσε εντυπωσιακά την πρώτη μέρα του πανηγυριού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των χορευτικών "ΠΗΓΑΣΟΣ" και "τα Τζουμέρκα", ήταν ευγενική προσφορά των δύο συλλόγων για την οποία μερίμνησαν αντίστοιχα ο Πρόεδρος του Συλλόγου και ο χοροδιδάσκαλος συγχωριανός μας Σπ. Νεραϊδιώτης. 

Όπως τόνισε στο χαιρετισμό του και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Αθανασιάδης, "μας ήταν πολύ δύσκολο να συμφιλιωθούμε με την εικόνα της αδειανής πλατείας, ανήμερα της Αγ. Παρασκευής, και την ηχηρή απουσία του κλαρίνου. Βλέποντας κι εφέτος ότι θα είχαμε το ίδιο σκηνικό και ψάχνοντας τρόπους ανατροπής της κατάστασης που διαμορφώθηκε, αφού πήραμε και τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Νεράιδας, προχωρήσαμε σε μια πολιτιστική παρέμβαση με προφανή σκοπό την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος όλων μας για το πανηγύρι"

η εκκίνηση ... του τελετουργικού
η εκκίνηση ... του τελετουργικού

Είχαν προηγηθεί δύο εκδηλώσεις το πρωί της ίδιας μέρας. Κατ' αρχάς τελέστηκε η Θεία λειτουργία, μετά αρτοκλασίας, στην εορτάζουσα εκκλησία Αγ. Παρασκευής και στη συνέχεια στο χώρο του κοιμητηρίου, για πρώτη φορά, το τελετουργικό δρώμενο του μοιρολογιού, με τη ζυγιά του Δημ. Αγγέλου που τραγούδησε ηπειρώτικα μοιρολόγια. Να σημειωθεί πως το δρώμενο αυτό του μοιρολογιού ξεκίνησε από μια ιδέα που είχε το μέλος του Συλλόγου Δημ. Μαντέλλος, που ήταν και χορηγός της όλης εκδήλωσης και υιοθέτησε το Δ.Σ. του Συλλόγου. 

Μετά την ολοκλήρωση των επιλεγμένων τραγουδιών, όλοι οι χωριανοί κατευθύνθηκαν στην πλατεία, στο Ρεματάκι, όπου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της ευεργέτιδας του χωριού μας Χαρίκλειας Γιαννένου. Το μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος του Συλλόγου στη Νεράιδα Μερόπη Παφίλη, έκανε μια σύντομη αναφορά αφενός στη ζωή της και αφετέρου στην … περιπέτεια του κληροδοτήματος ώσπου να μεταβιβαστεί στην κυριότητα του Συλλόγου. Τόνισε την αποφασιστική συμβολή που είχε ο Πρόεδρος τη Διευρυμένης Κοινότητας Νεράιδας Ηλίας Καραγιώργος στην παραχώρηση των τριών διαμερισμάτων στο Σύλλογο, όπως και οι Σύμβουλοι εκ Νεράιδας Βασίλης Μαντέλλος, Λαφίνας Κώστας Βλάχος, Κορυφής Τζόκας, τους οποίους και ευχαρίστησε για πολλοστή φορά. Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Ηλία Καραγιώργου και του Κώστα Βλάχου.

 "Τα λίγα λόγια που θέλω να καταθέσω στη μνήμη σου είναι λόγια καρδιάς", είπε η Ταμίας του Συλλόγου Βάγια Καρακώστα, που  στάθηκε περισσότερο στον άνθρωπο Χαρίκλεια.  "Τιμή σού πρέπει μέγιστη, παρά το ότι η ίδια δε θα 'θελες ούτε η ελάχιστη να σου αποδοθεί. Αυτό καταφαίνεται κι απ' το ότι, στο σταυροδρόμι σα βρέθηκες κι έπρεπε δρόμο για να διαλέξεις, το δρόμο της προσφοράς διάλεξες, το δύσκολο και δυσπρόσιτο..."  Η μικρή και σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη της προτομής από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Χαράλ. Καρακώστα

Την επόμενη μέρα, 27 Ιουλίου, η πλατεία Αγίου Γεωργίου γύρω στις  8 το βράδυ, γέμισε απ' άκρου σε άκρο, όταν σχεδόν όλο το χωριό, μπήκε στο χορό για την κορυφαία στιγμή του πανηγυριού. Ο ιερέας του χωριού Απόστολος Οικονόμου "έσυρε" πρώτος τα "κάγκελα" και στη συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα και κατά τη σειρά που ήταν πιασμένοι στο χορό,   εναλλάσσονταν στην ... κεφαλή του χορού δεκάδες πανηγυριωτών. Εκεί ο κορυφαίος του χορού (Βασ. Μαντέλλος), κρατούσε μαντήλι και βήμα σταθερά για να μη χάνετε ο ρυθμός και ήταν ο ίδιος που με ένα νεύμα έδινε το πρόσταγμα της αλλαγής του πρώτου χορευτή. Οι ... καθιερωμένοι πια νεραϊδιώτες-τραγουδιστές (Θωμάς και Σπύρος), συνόδευσαν επί μισή και πλέον ώρα την ορχήστρα και τους χορευτές, και περίπου στις 8.30, "ανάγγειλαν", μέσω του  τελευταίου στίχου, την ... εντολή του Προέδρου στους χορευτές:

«ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ…» 


--------------------------------------------------------------

Το πανηγύρι τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Πύλης, συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Αγγέλη, Αναγνώστου και Χαντζή. Ο κ. Μαράβας και οι Σύμβουλοι παρακολούθησαν στην αρχή και συμμετείχαν στη συνέχεια στο διπλοκάγκελο. Με τη λήξη του χορού ο Δήμαρχος, κληθείς από τον Πρόεδρο της Δημ. Κοιν.  Νεράιδας Κυριάκο Βλαχογιάννη, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και ευχήθηκε σε όλους καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.