Νέο ΟΧΙ του ΣτΕ για το φράγμα Μεσοχώρας

2020-11-27

Η αντίδραση του Δημάρχου Πύλης και του "Δικτύου Μεσοχώρα -Αχελώος sos" 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 2230/2020 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου για το φράγμα της Μεσοχώρας στον Αχελώο, που είχε υποβάλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Κατακλυζόμενου Οικισμού Μεσοχώρας. Παρότι δεν αμφισβητεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου, θεωρεί ότι η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς «Δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και με το αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας». 

Συγκεκριμένα η το σκεπτικό και διατακτικό της απόφαση του ΣτΕ αναφέρει: 

"...κρίνοντας ότι:

    1. «Το έργο δεν έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Εθνικού & Περιφερειακού Σχεδιασμού
    2. Οι Υδρομορφολογικές αλλοιώσεις που θα επέλθουν στα ποτάμια Υδατικά Συστήματα των ποταμών Αχελώου και Πηνειού έχουν αξιολογηθεί στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας με την εξέταση του έργου βάσει του άρθρ. 4 παρ. 7 της Οδηγίας 2000/60. Η ως άνω εξέταση τεκμηρίωσε την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου και αιτιολόγησε ως υπαγορευμένη από υπέρτερο δημόσιο συμφέρον την αναγκαιότητα εξαίρεσης από την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Οδηγίας 2000/60.
    3. Το ΥΗΕ ΜΕσοχώρας είναι συμβατό με το Ν. 3199/2032 (νόμος περί διαχείρισης υδάτων) σχετικά με την άδεια χρήσης ύδατος, με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Ελλάδας στο οποίο έχει κριθεί ως έργο πρώτης προτεραιότητας. Στο ΜΠΕ αναφέρεται ότι το έργο είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο.
    4. Όμως, στην Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ το Δεκέμβριο 2017, δηλαδή μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ δεν προβλέπονταν πλέον τα έργα μεταφοράς ύδατος από τη μία Λεκάνη Απορροής (Ηπείρου) στην άλλη (Θεσσαλίας). Επίσης, τον Οκτώβριο 2019 έγινε αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας και καταργήθηκε η προηγούμενη απόφαση έγκρισή του του 2003. Στο νέο χωροταξικό δεν γίνεται καμία μνεία για μεταφορά ύδατος στη λεκάνη του Πηνειού από τη λεκάνη του Αχελώου.
    5. Επομένως, και επειδή
    • Δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις ΣΔΛΑΠ
    • και με αναθεωρημένο χωροταξικό

Η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της. Ενόψει αυτών, γίνεται δεκτή η αίτηση ακύρωσης και η απόφαση ακυρώνεται».

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση ακύρωσης, εκδόθηκε από το Δήμο Πύλης η παρακάτω ανακοίνωση:

" ... Θλίψη. Προβληματισμός.

Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με την απόφαση 2230/2020 έκανε δεκτή την αίτηση των κατακλυζομένων και ακύρωσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου.

Στην καρδιά της Πίνδου υπάρχει ένα έτοιμο υδροηλεκτρικό φράγμα, ολοκληρωμένο από το 2001, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ημέρα.

Το τονίζουμε. Καθαρά Υδροηλεκτρικό έργο και όχι έργο εκτροπής.

Κρίμα. Γιατί είχαν διαφανεί ελπίδες, για να περάσουμε σε νέα εποχή. Γιατί, μετά την έγκριση της Α.Ε.Π.Ο. από την προηγούμενη Κυβέρνηση, σαν Δήμος κάναμε ότι έπρεπε να κάνουμε.

Εγκρίθηκε το «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) της Δημοτικής Ενότητας Πινδέων. Εκπονήθηκε μελέτη για τον τρόπο αξιοποίησης - αναζωογόνησης της περιοχής της Μεσοχώρας, μετά την λειτουργία του έργου.

Και περιμέναμε την Δ.Ε.Η.. Και ήρθε το ΣΤΕ.

Η θέση μας όμως είναι πεντακάθαρη. Είμαστε υπέρ της υλοποίησης του έργου.

Επ΄ ωφελεία των κατοίκων της Μεσοχώρας, του Δήμου Πύλης, της Θεσσαλίας, της Χώρας.

Ήρθε η ώρα να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Κυβέρνηση, Βουλευτές, Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Θυμίζω ότι: Στις 21 Δεκεμβρίου του 2019, πέρυσι δηλαδή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος τα Τρίκαλα είχε δεσμευτεί ότι το έργο θα υλοποιηθεί.

Το ίδιο έκανε και στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ό,τι κι αν γίνει, πάντως, λέω το εξής:

«Αν συμβεί βίαια έμφραξη στον Άνω Αχελώο η Μεσοχώρα θα κατακλυστεί βίαια και απροειδοποίητα. Δεν μπορείς να αφήνεις ένα φράγμα 15 χρόνια πάνω στα βουνά και να λες «εντάξει δεν συμβαίνει τίποτε».

Καλώ όλους τους εμπλεκομένους Φορείς να πάρουν υπεύθυνη θέση και κινήσεις.

Εκτός αν συμφωνήσουμε όλοι σε καινούργιο δόγμα δηλ.

«Όχι άλλη καθυστέρηση στην καθαίρεση του φράγματος Μεσοχώρας».

Το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS», μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων : 

"... Σε κάθε περίπτωση, η νέα απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στα σχέδια των υποστηρικτών των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, οι οποίοι αναθάρρησαν από τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις της κυβέρνησης της ΝΔ για επαναφορά του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία. Για τους κατοίκους της Μεσοχώρας και το πανελλαδικό κίνημα υποστήριξης του 35χρονου αγώνα τους είναι μια στιγμή ικανοποίησης, παρότι είναι απολύτως σαφές ότι δε χωρά καμία επανάπαυση και εφησυχασμός..."

"... Οι υποστηρικτές των έργων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δε θα έχουν ευκολότερο έργο απ' ότι στο παρελθόν. Η κατά μέτωπο επίθεση στο περιβάλλον και η λεηλασία της φύσης, εξαιτίας σειράς ενεργειακών και άλλων δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, έχει πλέον ευαισθητοποιήσει χιλιάδες πολιτών, των οποίων η αντίθεση είναι βέβαιο ότι θα εκφραστεί δυναμικά και σε κάθε νέα απόπειρα «βιασμού» του Αχελώου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ
ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ - ΣΥΚΙΑΣ
ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ 

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ".