Κοινωνικά

Παρακαλούμε τους χωριανούς και συμπατριώτες, στην περίπτωση που μαθαίνουν κοινωνικά εν γένει γεγονότα (γεννήσεις, θάνατοι, ενδιαφέρουσες επιτυχίες σε διάφορους τομείς κ.α.), σχετικά με τη Νεράιδα και τους ανθρώπους της, να μας ειδοποιούν έγκαιρα, προκειμένου να ενημερώνουμε άμεσα τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του Συλλόγου. Η ειδοποίηση μπορεί να γίνει με τη διαδικασία χρήσης της φόρμας επικοινωνίας (βλ. μενού ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ), αλλά και με ένα απλό τηλεφώνημα στη διαχείριση της ιστοσελίδας (κιν. 697 477 0477). 


Θάνατοι: 

Έφυγε ο παπα-Θωμάς Πλακιάς

Ο παπα-Θωμάς γεννήθηκε το 1924 στα Θεδώριανα Άρτας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Οι γυμνασιακές του σπουδές που άρχισαν το 1939 διακόπηκαν μέχρι το 1947 λόγω των γεγονότων (πόλεμος, κατοχή, εμφύλιος) και συνεχίστηκαν μετά το 1947, με τη φοίτησή του στο Σχολή Ιερέων στη Μονή Βελά (Ιωάννινα).

Ιερέας χειροτονήθηκε το 1955 στους Αγ. Αναργύρους Τρικάλων και διορίστηκε την ίδια χρονιά ως εφημέριος στη Νεράιδα, στο ναό του Αγ. Γεωργίου και στο μοναστήρι της Αγ. Κυριακής. Παρέμεινε ιερέας στη Νεράιδα ως το 1980 (25 χρόνια!), την οποία και αισθανόταν ως δικό του χωριό.

Είναι σε όλους γνωστή η κοινωνική προσφορά του παπα-Θωμά, στα 25 αυτά χρόνια, που ιερούργησε στο χωριό μας, που «υπηρέτησε» και το Θεό και τον άνθρωπο. Πέραν των τυπικών εκκλησιαστικών του καθηκόντων, ήταν αυτός που προσέτρεχε σε βοήθεια οποιουδήποτε τον καλούσε. Ποιος δε θυμάται τις δύσκολες μέρες του χειμώνα, να φοράει τις κλάπες του και να περιδιαβαίνει τα σοκάκια του χωριού, για να ξεχιονίσει, να «φτιάξει» τον λεγόμενο «τορό», ανοίγοντας διόδους είτε προς τη βρύση είτε προς τα ζώα είτε προς το καφενείο, που θα ακολουθούσαν οι χωριανοί για να προμηθευτούν νερό, να ταϊσουν τα ζώα τους, να πιουν τον καφέ τους. Πόσοι δε θυμούνται, αποκλεισμένοι στο σπίτι τους, τη γνώριμη φωνή να τους δίνει κουράγιο έως ότου ο ίδιος ανοίξει την πόρτα εισόδου, που είχε «σφραγίσει» από το ύψος του χιονιού…

Δραστήριος, αεικίνητος, ανήσυχο πνεύμα, είχε επινοήσει και κατασκεύασε γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που κινούνταν με τα νερά του χειμάρρου Γλαβά, σε εποχές που, ακόμα και σε πολλές αστικές περιοχές της χώρας, δεν είχε «φτάσει» ακόμα το ρεύμα (μιλάμε για το τέλος του '50 και αρκεί να θυμηθούμε ότι η ΔΕΗ «ήρθε» επίσημα στη Νεράιδα το 1982!).

Δεν κομίζω γλαύκα στην Αθήνα, με την αναφορά μου αυτή στον ιερέα-μύθο, αφού όλοι γνωρίζουμε την πολύπλευρη προσφορά του στο χωριό μας. Αισθάνθηκα όμως την ανάγκη να το πράξω, ως ένδειξη ελάχιστης τιμής στη μνήμη του, αλλά και της αγάπης που έτρεφα (και πιστεύω όλοι οι νεραϊδιώτες), σ' αυτόν τον άνθρωπο, που επί 25 ολάκερα χρόνια ήταν κυριολεκτικά η ψυχή του χωριού μας.

Καλό ταξίδι παπα-Θωμά! Θα ζεις πάντα στις καρδιές μας!  

Γεννήσεις
.

ΓάμοιΒαφτίσεις

Η συγχωριανή μας Βάγια Δημ. Παφίλη και ο σύζυγός της Βασίλης  Παπαζήσης, βάφτισαν το γιο τους στις 17 Ιουνίου, στην εκκλησία της Παναγίας Τουρλιανής  Μυκόνου και τον ονόμασαν ΔΗΜΗΤΡΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.

 Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Νεραϊδιωτών και την neraida.net,  ευχές στους ευτυχείς γονείς και παππούδες. Να 'ναι πάντα γερό και τυχερό και να τους χαρίσει πολλές όμορφες στιγμές.