Πέθανε η Γιώτα Γιάννα

2023-07-06


Πέθανε θες η Παναγιώτα Γιαννέλου, γνωστή ανά το πανελλήνιο, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γιώτα Γιάννα, σε ηλικία 95 ετών.

Η θρυλική τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα

Είχε καταγωγή από τη Νεράιδα

Δεξιοτέχνις της φυσαρμόνικας, τραγούδησε με τις μεγαλύτερες φωνές της ελληνικής δισκογραφίας, όπως Ρίτα Σακελλαρίου, Άννα Βίσση, Καίτη Γκρέυ, Γιώτα Λύδια, Μπέμπα Μπλανς κ.α. Έχει συνεργαστεί με Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Την έχουν αποκαλέσει «η Πασιονάρια της λαϊκής πίστας (Μάνος Χατζηδάκις) και ως η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν (Αμερικανίδα τραγουδοποιός της ροκ και μπλουζ, απ' τις πιο επιτυχημένες γυναίκες ροκ σταρ της εποχής της).

Η Γιώτα Γιάννα, είχε έντονη παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα, κάτι περισσότερο από εξήντα χρόνια. Με το ιδιαίτερο όσο και μοναδικό παίξιμό της με τη φυσαρμόνικα, δημιούργησε το δικό της στιλ μουσικής, πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα τη δεκαετία του '60 με '70. Είχε πλούσια δισκογραφία, καθώς ηχογράφησε πολλούς δίσκους 45 στροφών στα χρόνια του '60. Στο αθηναϊκό κοινό έγινε πολύ γνωστή και από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας

Και βέβαια να τονίσουμε, πράγμα που δε σημειώνεται πουθενά, πως η Γιώτα Γιάννα, της οποίας το πραγματικό όνομα, όπως προαναφέραμε, είναι Παναγιώτα Γιαννέλου, έλκει την καταγωγή της από το χωριό μας (Νεράιδα Τρικάλων), δεδομένου ότι ο πατέρας της Αποστόλης Γιαννέλος, το έκτο και μικρότερο από τα έξι παιδιά του Θανάση Γιαννέλου, γεννήθηκε στη Νεράιδα, απ' όπου έφυγε μικρός (σε ηλικία 14-15 χρονών) για αναζήτηση εργασίας. Η ίδια η Γιώτα (Παναγιώτα) Γιάννα (Γιαννέλου), γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους, όπου και έμενε μέχρι σήμερα.