Στα σκαριά νέο εκλογικό σύστημα

2021-02-11

Θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023


Σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί το σχέδιο νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) και εν συνεχεία να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023 (13 και 20). Οι πιο σημαντικές αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, αναφορικά με το ισχύον εκλογικό σύστημα είναι:

  • Επαναφέρεται η πενταετής θητεία των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχόντων η οποία θ' αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του 2024 και θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2029.
  • Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται εκείνος απ' τους υποψηφίους ο οποίος την πρώτη Κυριακή θα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 40-42% (δεν έχει οριστικοποιηθεί)
  • Ο συνδυασμός του νικητή των εκλογών (είτε στον α' είτε στον β' γύρο) παίρνει, κατά κανόνα τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, εκτός κι αν εκλεγεί στον α' γύρο με ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, οπότε και οι έδρες κατανέμονται αναλογικά
  • Οι υπόλοιπες έδρες του δημοτικού συμβουλίου κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των λοιπών συνδυασμών με βάση τα ποσοστά του Α' Γύρου εφόσον έχουν λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3%.
  • Μειώνεται συγκριτικά με το ότι ισχύει σήμερα ο αριθμός των μελών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου. Το Συμβούλιο ενός δήμου με πληθυσμό μεταξύ 10.001 και 30.000 κατοίκων  θα έχει 21 μέλη (με βάση αυτό το στοιχείο ο Δήμος Πύλης θα έχει 21 μέλη, από 33 που έχει σήμερα. Αναφέρουμε ενδεικτικά και το Δήμο Αθηναίων, στον οποίο ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου μειώνεται από 49 σήμερα, στα 41 με το νέο σύστημα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ατιτικής θα έχει 71 μέλη από 101 σήμερα,
  • Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε στις προηγούμενες εκλογές (2019), για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. 
  • Οι Κοινότητες μετονομάζονται σε δημοτικές κοινότητες
  • Αυξάνεται από 300 στους 500 ο ελάχιστος αριθμός κατοίκων, όπου εκλέγεται ένας εκπρόσωπος της δημοτικής Κοινότητας. Έτσι σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων, εκλέγεται ένας εκπρόσωπος της δημοτικής Κοινότητας, από ενιαία λίστα υποψηφίων, (εκτός συνδυασμών), η οποία λίστα θα βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές.
  • Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη η πλειοψηφία στο δήμο με την πλειοψηφία στις μεγάλες δημοτικές κοινότητες.
  • Κάθε συνδυασμός υποχρεούται να έχει υποψήφιους σε όλες τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων
  • Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 30η Ιουνίου και θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί και στις εθνικές εκλογές.

Θα επανέλθουμε στο θέμα, όταν το σχέδιο νόμου γίνει νόμος του Κράτους, οπότε και θα αναφερθούμε στις όποιες αλλαγές γίνουν κατά τη συζήτηση στο Νομοθετικό Σώμα.