Στου Προφήτη- Ηλία, το ξωκκλήσι ...

2020-07-20
Την εικόνα του Προφήτη Ηλία, ζήτησε και "κράτησε" η Όλγα Οικονόμου.
Την εικόνα του Προφήτη Ηλία, ζήτησε και "κράτησε" η Όλγα Οικονόμου.

Αν ληφθεί υπόψη όλο το ... πακέτο των δυσκολιών (καιρός, κορωνοϊός, δύσκολη πρόσβαση), που θα πρέπει κάποιος να ξεπεράσει για να μπορέσει να βρεθεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία Νεράιδας (δεσπόζει στην κατάληξη της κορυφογραμμής, η οποία ξεκινά από το ύψος 2130 μ., του Κριάκουρα), σίγουρα οι  60 και πλέον νοματαίοι, που τίμησαν τη μνήμη του Αγίου των βουνών, του προστάτη των κορυφών (αλλά και των γουνοποιών), θεωρούνται πάρα πολλοί. Οι παραβρεθέντες παρακολούθησαν τη Λειτουργία που έκανε ο ο ιερέας Νεράιδας Απόστολος Οικονόμου (παπαΠοστόλης) και μετά την ολοκλήρωσή της, αφού πήραν από το χέρι του το αντίδωρο, σχημάτισαν τα γνωστά πηγαδάκια για την ανταλλαγή απόψεων, πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, αφού απόλαυσαν (βοηθούντος και του πεντακάθαρου ορίζοντα) την καταπληκτική θέα προς τον Αχελώο, την Αρέντα, τα Θεοδώριανα, την Κωστηλάτα), πήραν το δρόμο της επιστροφής προς το χωριό.                                                

Ευχαριστούμε το Λάμπρο (Ζάχο) και το Θωμά (Μαντέλλο), που μας έστειλαν τις φωτογραφίες

=========================================
Ο Προφήτης Ηλίας
Σ.Σ.: Ο προφήτης Ηλίας ήταν Ισραηλίτης προφήτης του Θεού. Ήταν γιος του Σάβωκ και καταγόταν από ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής της Γαλαάδ που ονομαζόταν Θέσβη. Κατοικούσε στη γη Γαλαάδ και έδρασε στα χρόνια του βασιλιά Αχαάβ, κατά τον 9ο-10ο αιώνα π.Χ.. Το όνομα Ηλίας αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού, το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι Ο Ων».
Ο βασιλιάς Αχαάβ, κατά τη βασιλεία του οποίου έζησε ο Προφήτης Ηλίας, καταδίωξε την πατρώα θρησκεία. Ο Προφήτης Ηλίας ήταν πιστός στο Θεό, και μάλιστα έδειχνε τέτοιο ζήλο, που θανάτωσε και όλους τους ιερείς του δαίμονα βάαλ, χωρίς να δείξει έλεος, γι΄αυτό και η γυναίκα του Αχαάβ, Ιεζάβεελ, ήθελε να τον σκοτώσει. Ο Προφήτης Ηλίας επειδή φοβήθηκε την Ιεζάβεελ, έφυγε με τα πόδια μέσα στην έρημο από το Κάρμηλο όρος, και έφτασε μέχρι το όρος Χωρήβ στη χερσόνησο του Σινά. Εκεί κρύφτηκε σε ένα σπήλαιο.
Η ιστορία αναφέρει πως ο προφήτης Ηλίας δεν έχει πεθάνει, αλλά αναλήφθηκε με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφού άφησε συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισαίο. Τέλος, στη Μεταμόρφωση του Ιησού, στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή.
Στις 20 Ιουλίου, κατά την ορθόδοξη παράδοση, εορτάζεται η μνήμη του προφήτου. Οι ορθόδοξοι δεν εορτάζουν την κοίμηση του, αλλά την ανάληψή του. Από την άλλη, ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Ιησούς στον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ο προφήτης Ηλίας ζει στην γη με φθαρτό σώμα, εδώ και χιλιάδες χρόνια τώρα. Έτσι εμφανίστηκε με το υλικό του σώμα ως εκπρόσωπος των ζώντων, στη Μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ [4](Ματθ. 17,3) και, όπως αναφέρει ο προφήτης Μαλαχίας και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψη, αναμένεται να εμφανιστεί και να καταδίξει τον Αντίχριστο μαζί με τον Ενώχ αλλά θα ηττηθούν και θα σκοτωθούν[5], πριν από τη Δευτέρα Παρουσία. 
 (Βικιπαίδεια, ο Προφήτης Ηλίας).