Απογραφή πληθυσμού - κατοικιών 2021

2021-10-04

Από 23 Οκτωβρίου ως τις 23 Νοεμβρίου

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), διενεργεί Απογραφές κάθε δέκα χρόνια. Η προηγούμενη απογραφή είχε πραγματοποιηθεί το 2011, με τη μέθοδο «πόρτα με πόρτα», όπως και ολες οι προηγούμενες.

Η Απογραφή φέτος, η οποία σημειωτέο, θα διενεργηθεί από τις 23 Οκτώβρη ως τις 23 Νοέμβρη, θα γίνει μέσω ειδικής εφαρμογής Απογραφής του gov.gr

Αναλυτικά η διαδικασία είναι η εξής:

Από 23 Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 2021, εξήντα χιλιάδες (60.000) απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, θα αφήνουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Στη συνέχεια ένας εκπρόσωπος του κάθε νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του gov.gr, κάνοντας χρήση του μοναδικού αυτού κωδικού και τους κωδικούς taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του. 

Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.

Τώρα, όσοι πολίτες δε θα μπορέσουν να κάνουν αυτοαπογραφή (λόγω μη εξοικείωσής τους στις νέες τεχνολογίες, ή για άλλους λόγους), θα δέχονται την επίσκεψη του  απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ, από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2021, ο οποίος θα τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές. Στη συνέχεια, τα στοιχεία των ερωτηματολογίων θα καταχωρηθούν από τους Απογραφείς σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19

Να σημειωθεί πως για την Απογραφή, έχει ήδη ξεκινήσει σχετικός διαγωνισμός για την πρόσληψη 60.000 απογραφέων.