Ε.Ο Τρικάλων-'Αρτας: Γέφυρα Αλεξίου-Αρματολικό

2020-10-16


Όπως διαβάζουμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, κάτι φαίνεται να κινείται σχετικά με το θέμα της κατασκευής του μόλις 12 χιλιομέτρων οδικού τμήματος της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Άρτας, από Γέφυρα Αλεξίου ως το χωριό Αρματολικό και το φράγμα Μεσοχώρας. Το κομμάτι αυτό της πολυπόθητης Εθνικής Οδού, παραμένει σε όλες αυτές τις δεκαετίες σε άθλια κατάσταση, είναι το μόνο χωρίς άσφαλτο και αποτελεί την κύρια αιτία που οι οδηγοί αποφεύγουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή Πύλη-Γέφυρα-Αλεξίου-Αρματολικό-Φράγμα με προορισμό την Ήπειρο. Έτσι προτιμούν την εναλλακτική διαδρομή Πύλη - Στουρναρέικα - Μεσοχώρα-Φράγμα, παρά το ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, πιο χρονοβόρα, με πολλές στροφές και ιδιαίτερα κοπιαστική.

Η βελτίωση λοιπόν με τεχνητά έργα και η ασφαλτόστρωση του τμήματος αυτού, κομβικού σημείου της διαδρομής, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και δίπλα στον Αχελώο, θα ήταν ωφέλιμη για μια ολόκληρη περιοχή (τα Κεντρικά Τζουμέρκα) και θα την έβγαζε από την οδική απομόνωση. Σήμερα μπορεί εύκολα κάποιος βγαίνοντας από την Εγνατία στην έξοδο για Μέτσοβο και μέσω του Ανήλιου να φτάσει με ασφάλτινο δρόμο μέχρι το Γαρδίκι. Από κει του δίνονται δύο δυνατότητες αριστερά για Συρράκο Καλαρρύτες και Βόρεια Τζουμέρκα ή κατηφορίζοντας νότια να πέσει στα Τρία Ποτάμια και από κει στη Γέφυρα Αλεξίου και αντιστρόφως. 'Η ακόμα από τη γέφυρα Αλεξίου, να φτάσει στο Αρματολικό, στο Φράγμα κι απ' εκεί να οδηγηθεί προς την Άρτα ή και Γιάννενα. Στα επόμενα χρόνια, με τη λειτουργία του Φράγματος και το σχηματισμό της τεχνητής λίμνης Μεσοχώρας, μπορεί η περιοχή να αποτελέσει πόλο τουριστικού ενδιαφέροντος και να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης παραλίμνιων δράσεων και παραλίμνιων τουριστικών εγκαταστάσεων. Και βέβαια, η ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής δεν θα είναι καθόλου εφικτή χωρίς την ολοκλήρωση της Εθνικής Οδού στο τμήμα «Γέφυρα Αλεξίου-Αρματολικό».

Πρόσφατα άρχισε εκ νέου μια συζήτηση για την κατασκευή του τμήματος αυτού και πληροφορίες θέλουν την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων να κάνει προσπάθειες να ενταχθεί το έργο σε κάποια χρηματοδότηση, αφού ορίζεται ως εθνικός άξονας και κατά επέκταση υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Υποδομών. Ακόμα κατά πληροφορίες, αναμένεται συνάντηση μεταξύ των υπουργού Υποδομών και Mεταφορών, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και Περιφερειάρχη Ηπείρου, με κύριο θέμα την άμεση χρηματοδότηση του έργου.

Με την κατασκευή του τμήματος αυτού, θα υπάρχει ένας οδικός άξονας Πύλη - Ελάτη - Περτούλι - Νεραїδοχώρι - Δέση - Γέφυρα Αλεξίου - Αρματολικό ο οποίος θα είναι κεφαλαιώδους σημασία για την οικονομική ανάπτυξη του ορεινού όγκου των Τρικάλων. Μπορεί να ανοίξει το δρόμο ακόμα και για την αναδιάταξη της Διοικητικής διαίρεσης του Νομού Τρικάλων, με τη δημιουργία ενός ορεινού Δήμου, με γεωγραφική συνοχή, ομοιογένεια και μια πιο ασφαλή επικοινωνία, που θα κινείται μέσα στον οδικό κύκλο Ελάτη - Περτούλι - Νεραїδοχώρι - Δέση - Γέφυρα Αλεξίου - Αρματολικό - Φράγμα Μεσοχώρας - Νεράιδα - Κορυφή - Παχτούρι - Μεσοχώρα - Βαθύρεμα - Στουρναρέїκα - Ελάτη και τα χωριά που περικλείει ο άξονας αυτός.