Εγκρίθηκε η Μελέτη για το Φράγμα Μεσοχώρας

2021-10-24

Από το Περιφ. Συμβούλιο Θεσσαλίας

Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ για το Υδροηλεκτρικό Έργο στη Μεσοχώρα. 

Η Μονάδα, όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είναι ολοκληρωμένη κατά 90%, με εγκατεστημένο όλο τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ρεύματος, με έτοιμη τη σήραγγα προσαγωγής μήκους 5 χλμ και κατασκευασμένο το φράγμα, ύψους 135 μέτρα και χωρητικότητας τεχνητής λίμνης 350 εκατ. κυβ. μέτρων. Υπολείπονται η μεμβράνη στεγάνωσης του φράγματος και οι απαλλοτριώσεις του οικισμού.

Η Μονάδα της Μεσοχώρας έχει ισχύ 160 MW για την παραγωγή σε ετήσια βάση 380 γιγαβατώρων (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας. Για κάθε χρόνο που παραμένει εκτός λειτουργίας υπολογίζεται πως η ετήσια απώλεια εσόδων για τη ΔΕH ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η Μεσοχώρα μπορεί να παράξει ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης ενός νησιού στο μέγεθος της Κέρκυρας για ένα χρόνο, ενέργεια ίση με το 10% της συνολική παραγόμενης ενέργειας όλων των Υδροηλεκτρικών έργων της χώρας.

Όπως τόνισε ο Περιφ. Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε μια εποχή που αναζητούνται τρόποι για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το έργο της Μεσοχώρας αποτελεί απαραίτητο, μεγάλο, καθαρό, ενεργειακό έργο.

Πηγή: Trikalavoice