Έλαμψε το σχολείο!

2022-06-27

Επισκέψιμος πλέον ο χώρος του.

Η πρόσφατη επίσκεψη μελών του Δ.Σ. του συλλόγου στο σχολείο, όπου διαπιστώθηκε η δραματική κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι εσωτερικοί ιδίως χώροι του (σπασμένα τζάμια, σκουπίδια, σκόνη, ανοιγμένοι σοβάδες, περιττώματα πουλιών και ποντικιών - ακόμα και ψόφια ποντίκια -), ήταν καθοριστική στη λήψη απόφασης, για τον άμεσο καθαρισμό του. Το επίπονο έργο ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Χριστίνα Χήτα και τα κατάφερε, μόνη της. Με επιμονή και υπομονή έξυσε το πάτωμα για να φύγει η βρωμιά που είχε επικαθήσει, μάζεψε όλα τα σπασμένα τζάμια, και άλλα σκουπίδια, καθάρισε επιμελώς βιβλιοθηκες και ντουλάπες, ξεχώρισε τα χρήσιμα αντικείμενα από τα άχρηστα, επιμελήθηκε με ειδικό βερνίκι τα είδη λαϊκής τέχνης (102 παραδοσιακά αντικειμενα), ανέσυρε από το σωρό και τα καθάρισε χρήσιμα πράγματα (όπως χάρτες, κορνίζες, πίνακες), τακτοποίησε στις βιβλιοθήκες, όλα τα βιβλία που ήταν διασκορπισμένα στο δάπεδο, τοποθέτησε στις ντουλάπες πολλά και διάφορα χρήσιμα πράγματα, καθάρισε όλα τα θρανία στην αίθουσα και έπλυνε όλους τους τοίχους. Εκεί που έδωσε πραγματική μάχη με τη βρωμιά ήταν το γραφείο του δασκάλου. Οι φωτογραφίες που δείχνουν την εικόνα του πριν και του μετά, αδιάψευστοι μάρτυρες της όλης δουλειάς που έκανε.

Μετά από πέντε μέρες σκληρής δουλειάς που έκανε, παρέδωσε ένα σχολείο πεντακάθαρο, ο χώρος του οποίου άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποικίλες εκδηλώσεις (προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ, ομιλίες απασχόλησης των παιδιών, ζωγραφικής για τα παιδιά κ.α.)  Ακόμα χρήσιμο θα ήταν η τοποθέτηση πινακίδων σε δυο-τρία καίρια σημεία στο χωριό, για τη διευκόλυνση όσων θα ήθελαν να επισκεφτούν το Μουσείο με τα παραδοσιακά αντικείμενα λαϊκής τέχνης.

Ένα μπράβο στη Χριστίνα από το Δ.Σ του Συλλόγου και από μας και ένα δεύτερο από μας στο ΔΣ για την ορθή και άμεση παρέμβασή του.

Χρήζει οπωσδήποτε αναφοράς και η ενέργεια του Παπα-Ποστόλη, ο οποίος, ευγενικά προσφερθείς (με τη βοήθεια και του Γιώργου Καρακώστα), έβαλε ξανά στη θέση τους κάποια ράφια των παραδοσιακών αντικειμένων που είχαν πέσει και κρέμασε τους χαρτες και τα κάδρα στους τοίχους της αίθουσας και του γραφείου δασκαλου.