Φθινόπωρο στα Τρίκαλα

2020-09-18

Ο συγχωριανός μας Χρήστος Ντίνος, τοπικιστής (με την καλή έννοια του όρου) τρικαλινός, μας έστειλε ένα μήνυμα, με το οποίο μας παρέπεμψε, στο ηλεκτρονικό περιοδικό ποικίλης ύλης  newsbeast.gr, όπου δημοσιεύεται άρθρο και φωτογραφίες του φθινοπώρου από την Πόλη των Τρικάλων. Τούτο ήταν αρκετό να ξυπνήσει μέσα μας και το δικό μας τρικαλινό στοιχείο, πράγμα που μας παρακίνησε να επισκεφτούμε το newsbeast και να μεταφέρουμε εδώ, στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Νεραϊδιωτών Τρικάλων, μια σειρά από τις φανταστικές αυτές εικόνες, με την πανδαισία των χρωμάτων που πάντα κουβαλά μαζί του το μελαγχολικό φθινόπωρο. Και νομίζουμε ότι κανένας δε θα θεωρήσει υπερβολή την παρομοίωση του αρθρογράφου, ότι οι εικόνες αυτές μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Αναδημοσιεύουμε μαζί και τμήμα του σχετικού άρθρου που αναφέρεται στην όμορφη θεσσαλική πόλη!

"Υπέροχες φθινοπωρινές εικόνες από τα Τρίκαλα"

"... Τα Τρίκαλα είναι χτισμένα πάνω στην αρχαία Τρίκκα ή Τρίκκη, που χρονολογείται από την 3η χιλιετία π.Χ. και βρίσκονται στη δυτική Θεσσαλία. Είναι γεμάτα πολιτιστικούς θησαυρούς και όμορφες γωνιές, που την καθιστούν ιδανική για ατελείωτες βόλτες. Σήμα κατατεθέν της, εκτός από τον Ληθαίο ποταμό, είναι το περίφημο κι αγέρωχο Ρολόι της, ύψους 33μ. και είναι ορατό από κάθε γωνιά της πόλης.

Κάτω από το Φρούριο, με την πανοραμική θέα, απλώνεται το Βαρούσι, η παλιά συνοικία των Τρικάλων με τα όμορφα αρχοντικά. Τα στενά σοκάκια της συνοικίας έγιναν γνωστά από το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, «Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε το Σακαφλιά»...".

"... Στα Τρίκαλα λειτουργεί πλήθος μουσείων, ανάμεσά τους αυτό που είναι αφιερωμένο στον συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, το Λαογραφικό, το Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο, το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα.

Μην παραλείψετε μια χαλαρή βόλτα στις όχθες του Ληθαίου ποταμού. Τα νερά του χωρίζουν την πόλη στα δύο και η Κεντρική γέφυρα, κατασκευασμένη το 1886 από Γάλλους μηχανικούς, την ενώνει και πάλι συνδέοντας τον πεζόδρομο της Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία. Ο καταρράκτης μάλιστα που χύνεται μπροστά από τη βάση του αγάλματος δημιουργεί ένα πολύ όμορφο θέαμα, ειδικά το βράδυ που οι όχθες του Ληθαίου είναι φωτισμένες".