Η Συνέλευση των κατοίκων της Τ.Κ Νεράιδας

2021-08-26

Πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου 

Έγινε εν τέλει η Συνέλευση των κατοίκων στην Τοπική Κοινότητα Νεράιδας, στις 17 Αυγούστου, μετά από αίτημα, που υπέβαλε στον Πρόεδρο της Κοινότητας Νεράιδας, μια ομάδα πρωτοβουλίας και υπογράφηκε από 50 και πλέον χωριανούς. Η παρουσία των χωριανών ήταν αρκετά μαζική και δυναμική. Ίσως και να ξάφνιασε μερικούς, που πίστευαν πως θα είναι μια αναιμική μάζωξη, δεδομένου ότι μετά το 15αύγουστο ο πολύς κόσμος αναχωρεί. Μάλιστα αρκετοί εξέφρασαν την απορία τους, αφήνοντας αιχμές ότι η καθυστέρηση ήταν σκόπιμη...

Στη συνέλευση, που σημειωτέο διεξήχθη σε άριστο κλίμα και με καλή διάθεση από όλους, συμμετείχαν από τη μεριά του Δήμου Πυλης ο Δήμαρχος Κώστας Μαράβας, ο κατά τόπον (Δημοτική Ενότητα Νεράιδας) αρμόδιος αντιδήμαρχος Σωτήρης Χατζής και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύλης, για το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας,

Η παρουσία του Δημάρχου χαιρετίστηκε από όλους τους παραβρεθέντες χωριανούς, που τη θεώρησαν ως μια ευκαιρία να του θέσουν απ' ευθείας χρονίζοντα προβλήματα* και να μάθουν από πρώτο χέρι τη θέση της δημοτικής αρχής γι αυτά. Ήταν η πρώτη Συνέλευση των κατοίκων τα τελευταία 6 χρόνια.

Είναι αλήθεια ότι ο Δήμαρχος άκουσε με προσοχή τα αιτήματα που υποβλήθηκαν και υποσχέθηκε σε μερικά άμεσες λύσεις (όπως η ανακατασεκυή του οστεοφυλάκιου με επένδυση πέτρας, η τοποθέτηση λίθινης πλάκας στο σημείο που σκοτώθηκαν χωριανοί από τους Γερμανούς, στην Αγ. Κυριακή, έναρξη εργασιών στην πλατεία και επισκευή του τοιχίου στήριξης κάτω από τις παλιές τουαλέτες του Βακούφκου, βελτίωση του δρόμου προς Κρανούλα και Δεντράκι, συνέχις της διάνοιξης δρόμου από Βαργιάνια προς Κρανιές, αποκατάσταση-συντήρηση δρόμου στην είσοδο του χωριού, ρεύμα στο Σχολείο- έγινε) μέσα στο τρέχον έτος, ενώ για πολλά απ' αυτά, έδωσε την υπόσχεση ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εκτέλεσης έργων κατά τη διετία 2022-2023.

Παρόν στη συγκέντρωση αυτή των κατοίκων, ο Πρόεδρος της Κοινότητας που δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και κριτική από τους χωριανούς. Ο Πρόεδρος υπεραμύνθηκε των απόψεών του, αλλά και του έργου του, απαριθμώντας σειρά έργων που εκτέλεσε ο ίδιος (χαρακτηρίστηκαν ως αντιαισθητικά, όπως το οστεοφυλάκιο, και η τσιμεντοποίηση αδιακρίτως).

Ήταν επόμενο να κυριαρχήσει (και κυριάρχησε) το ζήτημα της λειψυδρίας. Σέ να χωριό με τόση αφθονία νερών, είναι δραματική αντίφαση να υπάρχουν νοικοκυριά των οποίων οι βρύσες στερεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η συζήτηση ζωντάνεψε και ήταν η μόνη στιγμή που το ήπιο και πολιτισμένο κλίμα που επικράτησε γενικώς στη συγκέντρωση, διαταράχτηκε κάπως, με τις δικαιολογημένα αγανακτισμένες φωνές, ιδία των χωριανών που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα το πρόβλημα.

Το σημαντικό αυτό ζήτημα τελείωσε με την τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΕΥΑ Πύλης που υποσχέθηκε άμεση λύση. Σε άλλη στήλη αναφερόμαστε αναλυτικά για το πρόβλημα και τη λύση του.

Επίσης σημαντικό ζήτημα είναι και το θέμα της κατασκευής υδροηλεκτρικού έργου στην Αγία Κυριακή που «έκανε την εμφάνισή του», με μισόλογα και αοριστίες, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση επ' αυτού. Ομόφωνα η Συνέλευση καθώς και ο Πρόεδρος της Κοινότητας τάχθηκαν εκ προοιμίου ενάντια στην εκτέλεση τέτοιου έργου, πράγμα που έγινε σαφές και στη δημοτική αρχή. Ο Δήμαρχος προς τιμήν του δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση η δημοτική αρχή δε θα πάει κόντρα σε ειλημμένη απόφαση των κατοίκων της Κοινότητας, για μη εγκατάσταση υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή.

Εκείνο που απομένει είναι το κατά πόσο και πότε θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του Δημάρχου. Τα προβλήματα είναι καταγραμμένα, τέθηκαν υπόψη της δημοτικής αρχής και ο Πρόεδρος της Κοινότητας πρώτα, αλλά και οι κάτοικοι θα πρέπει να υπενθυμίζουν κατά συχνά διαστήματα στο Δήμαρχο και τους υπεύθυνους αντιδημάρχους, την τήρηση των υποσχεθέντων.

Ελπίζουμε οι υποσχέσεις να μην κλειδωθούν σε κάνα συρτάρι των αρμοδίων της Δημοτικής Αρχής και ξεχαστούν και στη Συνέλευση του Αυγούστου του 2022, βρεθούμε στον ίδιο παρονομαστή και στην ανάγκη να συζητάμε για τα ίδια ζητήματα.

-----------------------------

* Βλέπετε σε άλλη στήλη αναλυτικά τα προβλήματα που τέθηκαν στη δημοτική αρχή και οι θέση αυτής και του Προέδρου της Κοινότητας επ΄ αυτών.