Μα τον άγιο Αη-λιά, ο χορός θέλει βιολιά...

2022-07-30

Νεράιδα 27η Ιουλίου 2022: Οι ... μοϊκανοί έσωσαν το πανηγύρι και τo "διπλοκάγκελο"

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το παραδοσιακό πανηγύρι στο χωριό μας (όπως και σε πολλά ΄άλλα χωριά) πέρασε (και περνάει) μια κρίση τα τελευταία χρόνια και ίσως τώρα να έχει εισέλθει στην πιο  κρίσιμη καμπή της ιστορικής του διαδρομής. Κάτι η έλευση της πανδημίας του κορονοϊού τα δυο με τρία τελευταία χρόνια, κάτι οι δύσκολες οικονομικές συνθηκες, κάτι η θεαματική αύξηση της τιμής της βενζίνης, αποτέλεσαν ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες στην προσέλευση πανηγυριωτών. Κάποιοι προσθετουν και το γεγονός της μετάκλησης από τους μαγαζάτορες "φτηνών" οργανοπαιχτών, οι οποίοι όμως δεν έχουν άμεση σχέση με το δικά  μας αυθεντικά τραγούδια (όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων). Και γίναμε μάρτυρες μια περίεργης διαδικασιας όπου μαγαζάτορες και οργανοπαίχτες κάνουν συμφωνίες για το αν και πόσο χρόνο θ' ανέβουν οι τελευταίοι στην πλατεία για το κυρίως πανηγύρι, η δε Κοινότητα Νεράιδας (διάβαζε Δήμος Πύλης), υπό την αιγίδα της οποίας (του οποίου) υποτίθεται ότι τελεί το πανηγύρι, μένει απλός θεατής των εξελίξεων, με αποτέλεσμα την μεν πρώτη μέρα να μη γίνει το κυρίως πανηγύρι στην πλατεία, τη δε δευτερη μέρα να παίξουν μόνο για την εκτέλεση του διπλοκάγκελου.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν σίγουρα τροφή για την αναθέρμανση των συζητησεων  πληθώρας ειδικών πανηγυριολογων, καθόσον θα υιοθετηθούν ως ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της άποψής τους που θέλει τα πανηγύρια να κλείνουν τον κύκλο τους, αφού πλέον δεν έχουν τίποτα να δώσουν και με δεδομένα ότι η μεν νέα γενιά έχει γυρίσει την πλάτη στην παράδοση, οι δε τελευταίοι των μοϊκανών σιγα-σιγά θα απέλθουν, μοιραία θα επέλθει η οριστική καταργησή τους.

Υπάρχει όμως και η μια άλλη άποψη, υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά, Ένα έθιμο τόσο βαθιά ριζωμένο, που έφτασε ως εδώ με την πολιτισμική σκυτάλη τόσων γεννεών, δεν είνα εύκολο να ξεριζωθεί από μια συγκυρία, που το έχει βάλει στο καναβάτσο, απειλώντας να το συντρίψει.  Δε σβήνει, δε μπορεί να σβησει, δε ξεριζώνεται δε μπορεί ξεριζωθεί ένα έθιμο, λόγω μιας οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. 

Αν ρίξτε μια ματιά στο διπλανό βίντεο που πάρθηκε τη δεύτερη μέρα του φετινού πανηγυριού, (εν έτει 2022), θα διαπιστώσετε ότι πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στο τελετουργικό του παραδοσιακού αυτού  χορού, του διπλοκάγκελου, είναι νέοι. Είναι λοιπόν τουλάχιστο ανακριβές  η απομάκρυνση των νέων απ' την παράδοση. από το έθιμο. Και θέλω να πιστεύω πως προσωρινή είναι αυτή η κρίση του δυνατού και βαθειά ριζωμένου εθίμου του πανηγυριού. 

27 ιουλίου 2022, στη Νεράιδα Τρικάλων: Χορευοντας το διπλοκάγκελο
27 ιουλίου 2022, στη Νεράιδα Τρικάλων: Χορευοντας το διπλοκάγκελο