Πρώτο μέλημα η καθαριότητα

2024-03-20

Ξεκίνησε καλά ο νέος Πρόεδρος

Με θετικό πρόσημο κρίνονται τα πρώτα δείγματα γραφής των προθέσεων του νέου Προέδρου της Κοινότητας Χρήστου Καρακώστα. Αφού ξεπέρασε κάποιο προσωπικό του πρόβλημα (λόγος που τον καθυστέρησε στην ουσιαστική ανάληψη των καθηκόντων του), επέλεξε να διαθέσει το πρώτο ποσό που πήρε ως οικονομική ενίσχυση από το Δήμο Πύλης, στον τομέα της καθαριότητας. Το έργο το ανέθεσε σε τρεις νεραϊδιώτισσες, οι οποίες ομολογουμένως έκαναν άριστη δουλειά. Όπως μαρτυρούν οι σχετικές φωτογραφίες που μας έστειλε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, αλλά και όπως ο ίδιος, και άλλοι χωριανοί μας είπαν, οι εργασίες καθαριότητας αφορούσαν τους εσωτερικούς δρόμους του χωριού, τα φρεάτια υδροσυλλογής σε όλους τους δρόμους, τα οποία είχαν βουλώσει από φερτές ύλες (φύλλα, πέτρες, χαλίκια κλπ), τις αυλές σπιτιών μη κατοικηθέντων επί μακρό χρονικό διάστημα, την πλατεία Αγ. Γεωργίου απ' άκρη σ' άκρη, το χώρο του μνημείου, αλλά και το ίδιο το μνημείο. Χαρακτηριστική η δήλωση στη «neraida.net» του Προέδρου του Συλλόγου ότι δεν έχει ξαναδεί το χωριό και μάλιστα μήνα Μάρτιο, τόσο καθαρό.

Πέραν των εργασιών καθαριότητας, ανατέθηκε στον Παύλο να ξηλώσει τον πέτρινο περίβολο της βάσης του κορμού του ιστορικού πλατάνου, που δυστυχώς, «χτυπήθηκε» από τη γνωστή ασθένεια και καταστράφηκε ολοσχερώς και να χτίσει παρόμοιο στη βάση του νέου πλάτανου (που φυτεύτηκε πριν ένα χρόνο, με πρωτοβουλία του προηγούμενου προέδρου). Με την ευκαιρία αυτή, καλό θα ήταν να τεθεί τέρμα στην εκκρεμότητα της … γερμένης πέτρινης βρύσης στην πλατεία. Πρέπει να ξηλωθεί για να εκλείψει έτσι αφενός ο φόβος του «ατυχούς συμβάντος» και αφετέρου να γίνει, αν είναι δυνατό, η μεταφορά της σε άλλο σημείο, ώστε να επιτελεί και το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε (η τοποθέτησή της στο ξωκκλήσι της Θεοτόκου, όπου ακούσαμε ότι υπάρχει σκέψη να μεταφερθεί, εάν και εφόσον επιτευχθεί ακέραιη η μεταφορά της, είναι μια πολύ καλή ιδέα).

Εδώ να σημειώσουμε ότι έργα προτεραιότητας πρέπει να χαρακτηρισθούν τόσο η αποκατάσταση του ρήγματος που έχει υποστεί η πλατεία, όσο και η κατασκευή τεχνικού έργου στο σημείο του κεντρικού δρόμου (έξοδος προς Βακούφκα), όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υποχώρησης και αποκοπής μεγάλου μέρους της ασφάλτου, στην περίπτωση που περάσει απ' την άκρη όχημα βαρέος τύπου. Kι εδώ να υπενθυμίσουμε άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα που εκκρεμεί τόσα χρόνια και κανένας δεν το άγγιξε. Είναι το πρόβλημα (και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης) της επισκευής του τοιχίου στήριξης κάτω απ' την πλατεία, απ' τη μεριά του μνημείου, καθόσον είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κατάρρευσης, με δραματικά, για τους διαμένοντες πλησίον του τοιχίου, αποτελέσματα. Πρέπει να γίνει άμεσο διάβημα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Νεράιδας και στο Δήμαρχο, να δώσουν επείγουσα εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία, για να επιληφθεί και  των τριών της αυτών περιπτώσεων.

Καλό το ξεκίνημά σου Πρόεδρε αλλά πρέπει να έχει και παρόμοια συνέχεια. Πρέπει να γίνεις «μπελάς» (με την καλή έννοια) στο Δήμαρχο, να του υπενθυμίζεις πολλές φορές το ίδιο πρόβλημα, μέχρι την επίλυσή του, για να μην έχει το «επιχείρημα» ότι δεν το γνώριζε, γιατί, απλά, κανένας δεν του το είπε…