Νεράιδα: Επιτάφιος

2024-05-03

Το ... όψιμο ΠΑΣΧΑ από τη μια, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν πολλές μέρες πριν, ήταν τα στοιχεία εκείνα που έκαναν πολλούς να σκεφθούν να περάσουν χρονιάρες μέρες του ΠΑΣΧΑ στο χωριό. Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, το κρύο και η βροχή, στάθηκε η αιτία να μην επιβεβαιωθεί πλήρως η αναμενόμενη ... νεραϊδοσυρροή. Εν τούτοις όμως δεν ήταν και λίγοι εκείνοι (όπως φαίνεται και στις παραπάνω φωτό), που αγνόησαν τον άσχημο καιρό και δεν άλλαξαν την απόφασή τους για "ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΝΕΡΑΪΔΑ"

Σε όλους αυτούς, ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ομάδες χωριανών έψαλλαν  τα εγκώμια
Ομάδες χωριανών έψαλλαν τα εγκώμια

Μ. Παρασκευή

Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, σύμφωνα και με το έθιμο, γυναίκες, κάθε ηλικίας, επιμελήθηκαν το στολισμό του Επιταφίου, το άριστο αποτέλεσμα του οποίου δείτε στις διπλανές φωτογραφίες (φωτό, Σπ. Νεραϊδιώτης)

Μπράβο κορίτσια, και του χρόνου να είστε καλά να ξαναστολίσετε τον Επιτάφιο!

"...Αι γενεαί αι πάσαι..."

"...Ω! γλυκύ μου έαρ ..."

Ο επιτάφιος Θρήνος, τα λεγόμενα Εγκώμια ψάλλονται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μέσα στις εκκλησίες, λίγο πριν την εκφορά του Επιταφίου (κάποια απ' αυτά επαναλαμβάνονται και κατά τη διάρκεια της εκφοράς). Πρόκειται για 185 σύντομα τροπάρια που ψέλνονται σε τρεις στάσεις:

Η πρώτη στάση σε ήχο πλ. α΄ αρχίζει με το εγκώμιο «Η ζωή εν τάφω, κατετέθης, Χριστέ...», η δεύτερη στάση σε ήχο πλ. α΄, με το εγκώμιο «Άξιον εστί μεγαλύνειν σε τον Ζωοδότην...» και η τρίτη στάση σε ήχο γ΄, με το εγκώμιο «Αι γενεαί αι πάσαι ύμνον τη ταφή Σου προσφέρουσι, Χριστέ μου».