Νεράιδα, Πάσχα '2024

2024-05-04

Ανάσταση - Πάσχα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Ο ιερέας του χωριού Απόστολος Οικονόμου, στην κεντρική πλατεία της Νεράιδας, έξω από το ναό του Αγ. Γεωργίου, παρουσία αρκετών πιστών, μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, "έστειλε" από τη μικρή και απομακρυσμένη Νεράιδα, το δικό της Αναστάσιμο μήνυμα.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΣΟΥΒΛΑΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Στο χριστιανικό Πάσχα, το αρνί συμβολίζει τη θυσία του Χριστού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. O αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες, του τις αμαρτίες του κόσμου. Έτσι την ημέρα του Πάσχα, οι πιστοί μοιράζονται το αρνί του Πάσχα, που συμβολίζει τον Χριστό.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΜΑ

Η επιλογή του κόκκινου χρώματος και το τσούγκρισμα συνδέονται άμεσα με το Χριστιανισμό. Ειδικότερα, το αυγό υιοθετήθηκε ως σύμβολο της αναγέννησης από τους πρώτους χριστιανούς για να δηλώσει την Ανάσταση του Χροστού. Το βρασμένο αυγό συμβολίζει το σταυρικό θάνατο του Χριστού, ενώ το τσόφλι τον τάφο του. Με το τσούγκρισμα, «σπάμε» το κάλυμμα του σφραγισμένου τάφου για να υποδεχθούμε τον αναστημένο Ιησού.

Όσον αφορά το χρώμα, το κόκκινο έχει επιλεγεί για δύο λόγους: αφενός συνδέεται, ήδη από τα προχριστιανικά χρόνια, με την ανανέωση και την ανθοφορία της φύσης, αφετέρου ταυτίστηκε με τη σταύρωση και το αίμα του Ιησού.