ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

2021-03-08

Χρόνια Πολλά απ' την "Εξωτική" Νεράιδα


"Από την εξωτική Νεράιδα, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλες τις Γυναίκες", γράφει το μήνυμα που στέλνουν από την Ορεινή (υψ. 1100) Νεράιδα Τρικάλων και το συνοδεύουν με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας, οι τέσσερις νεραιδιώτισσες (Μερόπη, Μαρία, Όλγα και Τούλα). Μια φωτογραφία βγαλμένη σήμερα 8 Μαρτίου 2021, ένας συμβολικός χαιρετισμός για την Παγκόσμια Ημέρα της ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

Να πούμε επ' ευκαιρία ότι η 8η του Μαρτίου, καθιερώθηκε ως Διεθνής Μέρα της Γυναίκας, με απόφαση της Β` διεθνούς Συνδιάσκεψης των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, κάτω από δύο βασικά συνθήματα: πάλη για τα δικαιώματα της γυναίκας και για την Ειρήνη. Η επιλογή της συγκεκριμένης μέρας βέβαια δεν ήταν τυχαία.  Στις 8 του Μάρτη 1857, οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Εκτός άλλων, στα  κύρια αιτήματά τους περιλαμβανόταν η μείωση των ωρών εργασίας στις 10 (υπολογίζεται ότι δούλευαν τότε 16 ώρες), αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. 

Η απεργία της 8ης του Μάρτη 1857 ήταν απ' τις σημαντικότερες στιγμές του εργατικού κινήματος διεθνώς και έβαζε μεταξύ άλλων ζητήματα κατά της εκμετάλλευσης, των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών.

Οι εργοδότες μπροστά στην απειλή μιας γενικευμένης εργατικής εξέγερσης, απάντησαν με ομαδικές απολύσεις και τρομοκρατία κατά των εργατριών-απεργών, που πρωτοστατούσαν στην απεργία. Παρά την τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις εκείνης της μέρας χαρακτηρίστηκαν από το μέγεθος και τη μαχητικότητά τους. Τότε εργοδότες και κυβέρνηση στέλνουν  αστυνομικές δυνάμεις που χτυπούν αλύπητα τις απεργούς εργάτριες και οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα.