Παρέμβαση Μαράβα

2019-07-23

Για την ολοκλήρωση και λειτουργία των υδροηλεκτρικών φραγμάτων Μεσοχώρας και Πύλης


Σύμφωνα με το «trikalavoice", ο Δήμαρχος Πύλης, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς (Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης), να λειτουργήσουν επί τέλους το Υδροηλεκτρικά Φράγματα ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ και Πύλης

Το φράγμα της Μεσοχώρας, ένα έργο μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, παραμένει σχεδόν ολοκληρωμένο αλλά ανενεργό στις πλαγιές της Πίνδου. Ο Δήμος Πύλης επιθυμεί και αγωνίζεται για την αποπεράτωση και λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου, αφού όμως ικανοποιηθούν δίκαια οι κάτοικοι της περιοχής. Σημειώνεται πως έχει φθάσει στο τελικό στάδιο η αναγκαία μελέτη για την ανάπτυξη της περιοχής.

Αναφορικά με το Φράγμα της Πύλης υπολείπονται ενέργειες της οριστικής σύνταξης (οριστικοποίησης) της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και η σύνταξη των οικονομικών τευχών για την πραγμάτωση του έργου. Οι δυνατότητες του φράγματος Πύλης, είναι να παράγει το 1/5 απ΄ το Υ.Η.Ε. Μεσοχώρας, δηλαδή 64 εκατομμύρια κυβικά νερό. Ενισχύονται η επαρκής και ποιοτική ύδρευση και άρδευση, η αντιπλημμυρική προστασία, η ποσότητα και η ποιότητα των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων. Η ωριμότητα του έργου βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο, καθώς υπολείπονται ενέργειες οριστικής σύνταξης (επικαιροποίησης) της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπως και επικαιροποίησης οικονομικών τευχών του έργου.

Και τα δύο αυτά έργα πρέπει για την ανάπτυξη, για το καλό του ορεινού όγκου της Πίνδου, για τα Τρίκαλα, για τη Θεσσαλία και τελικά για τη χώρα μας, να υλοποιηθούν ΑΜΕΣΑ.