Ανακινείται θέμα Αχελώου;

2020-06-06

Κ. Αγοραστός: Το χρησιμότερο περιβαλλοντικό έργο

«Ο Αχελώος είναι το χρησιμότερο περιβαλλοντικό έργο στη χώρα, το οποίο ωφελεί όλους και δεν βλάπτει κανέναν. Όσο καθυστερεί, συντηρείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα...», δήλωσε ο Περιφ. Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6/2020), όπως σημειώνει σε κύριο άρθρο της η ηλεκτρονική εφημερίδα «Pylinews".
Η δήλωση αυτή του κ. Περιφερειάρχη, αν ερμηνευθεί ορθά και αποκαλυφθεί ο σκοπός για τον οποίο έγινε, κινείται στα πλαίσια των συζητήσεων κυβερνητικών αξιωματούχων, που θέλουν να «επαναφέρουν» τα σχέδια για την εκτροπή του Αχελώου (μιλούν τώρα για μερική εκτροπή!), με τον Υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, να αναφέρει, εκεί στα τέλη του Μαρτίου, ότι «θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη συντήρηση της σήραγγας εκτροπής», ενώ εξετάζει τρόπους «ολοκλήρωσης του ημιτελούς σήμερα φράγματος της Συκιάς». Βέβαια το υπουργείο, σημειώνει ότι οδηγός των όποιων κινήσεων θα είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όμως το τελευταίο έχει εκδώσει 5 αποφάσεις ενάντια στα σχέδια της εκτροπής και επομένως για ποιον οδηγό μιλά το Υπουργείο. Μήπως «αναμένει» την έκτη απόφαση που θα ανατρέψει τις άλλες πέντε; 

Είναι γεγονός πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στα χρόνια που προϊσταται αυτής ο κ. Αγοραστός, έχει να παρουσιάσει πολλά επιτεύγματα και πολλές είναι οι δράσεις της για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Όμως η όποια αναφορά του κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, σε έργα που έγιναν ή γίνονται ή σχεδιάστηκαν και βαίνουν προς υλοποίηση για την Προστασία του Περιβάλλοντος (έλεγχοι για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, εγκατάσταση του πρώτου στη χώρα Σταθμού Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστημιακό Δάσος στο Περτούλι , τοποθέτηση νέων μετρητών ποιότητας του αέρα σε όλα τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας, στρατηγικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη στις πρωτεύουσες, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων, ποδηλατόδρομοι, αντιπλημμυρική προστασία και έργα αρδευτικά που ενισχύουν την αγροτική παραγωγή κ.α.), δε μπορεί να δώσει και «άφεση αμαρτιών» στην καταληκτική φράση των δηλώσεών του, που σκοπό είχε την «υπενθύμιση» του (όχι όπως φαίνεται ξεχασμένου) θέματος της Εκτροπής του Αχελώου.