Πέθανε ο πρώην Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών Αλέξιος

2020-12-09

Σε ηλικία 88 ετών - Τα συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Πύλης


Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αλέξιος (κατά κόσμον Θεόδωρος) Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στο Πειραιά τo 1932. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1960. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Πεντέλης το 1954 και χειροτονήθηκε Διάκονος το ίδιο έτος στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιά από τον μακαριστό Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαραθώνος κυρό Δαμασκηνό. 

Πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως Διάκονος στις Ιερές Μητροπόλεις Ξάνθης και Πειραιώς, ενώ διετέλεσε στρατιωτικός ιεροκήρυκας κατά την διετία 1955-57. 

Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος το 1961 στην Ξάνθη από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ξάνθης κυρό Αντώνιο και χειροθετήθηκε αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε στη Μητρόπολη Ξάνθης ως ιεροκήρυκας, διδάσκοντας συγχρόνως στην Εκκλησιαστική Σχολή. Το 1966 χρημάτισε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και μετά την πλήρωση του επισκοπικού θρόνου μετατέθηκε οριστικά στην Δράμα υπηρετώντας σε αυτήν ως ιεροκήρυκας, πνευματικός και καθηγητής του φροντιστηρίου επιμόρφωσης ιερέων. Ωσαύτως διετέλεσε Πρωτοσυγκελλεύων μέχρι της εις Επίσκοπον Διαυλείας εκλογής του το 1976. Για πέντε χρόνια είχε ορισθεί Βοηθός Επίσκοπος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ.

Εκλέχθηκε Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών την 1η Οκτωβρίου 1981 και ενθρονίστηκε την 21η του ιδίου μηνός. Παρέμεινε στη θέση του μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015 οπότε και παραιτήθηκε υπέρ του τότε Πρωτοσυγκέλλου του και νυν Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών Χρυσοστόμου (Νάση). 

πηγή: trikalavoice

--------------------------------------------------

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου

Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για την κοίμηση του μακαριστού Γέροντα Αλεξίου, Πρώην Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών. Υπήρξε άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας, με σπουδαίο και πολυσχιδές, πνευματικό και κοινωνικό έργο. Η απώλεια του Ποιμενάρχη είναι οδυνηρή απώλεια για τον τόπο, ιδιαίτερα στις ημέρες που διανύουμε.

Θερμά συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Τρικκαίων, στον Ιερό Κλήρο, στην πνευματική του οικογένεια και στους οικείους του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.

Ο Δήμαρχος Πύλης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΑΒΑΣ