Στην Αγ. Κυριακή των Ορεινών

2023-07-08
Αρκετοί κι εφέτος οι πιστοί, που συνέρρευσαν από διάφορα μέρη (Τρίκαλα, Άρτα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και άλλες περιοχές), στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Κυριακής Τρικάλων, για να τιμήσουν τη μνήμη της προστάτιδας των Ορεινών Αγίας Κυριακής. 

Από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (6ης Ιουλίου), παραμονή της γιορτής, άρχισαν να καταφτάνουν οι πιστοί, οι οποίοι και παραβρέθηκαν στην τέλεση του καθιερωμένου Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, που τελέσθηκε στις 19.30, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομου.

Πολλοί απ' τους πιστούς παρακολούθησαν και την επιμνημόσυνη δέηση που γίνεται το βράδυ της παραμονής και λιγότεροι παρέμειναν ως το πρωί, οπόταν τελέσθηκε και η κυρίως Λειτουργία και αναχώρησαν επιστρέφοντας στην αφετηρία τους, αμέσως μετά τη λήξη της Λειτουργίας.

Διακρίναμε την παρουσία του Δήμαρχου Πύλης Κ. Μαράβα, του αντιδήμαρχου Χρ. Ζιάκα, των δημοτικών συμβούλων Σ. Χατζή, Π. Σακκελάριου, Β. Αναγνώστου και Σ. Αγγέλη. Επίσης οι πρόεδροι των Τ.Κ. Νεράιδας, Αρματωλικού, Κορυφής, Παχτουρίου και Μεσοχώρας. 

--------------

Σ.Σ.:   Το μοναστήρι που «ανήκει» στην Τ.Κ. Νεράιδας, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη στροφή της Εθνικής οδού Τρικάλων-Άρτας προς το χωριό της Νεράιδας και δίπλα στα νερά του Αχελώου (Ασπροπόταμου). Πέρα από την παράδοση και την απήχηση της ευρύτερης ακτινοβολίας του, θεωρείται πως έχει την αρχή του πολύ βαθύτερα από το 1453, χρονιά που έγινε η άλωση της Πόλης, πράγμα που προκύπτει από επιστημονική έρευνα και μελέτη που έγινε σε αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.