Στην ... πλαζ του Ασπροπόταμου

2020-09-13

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών


Ως ένα από τα πέντε σημεία που μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις τη θάλασσα, χαρακτηρίζει η στήλη «ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ», στο ένθετο «Νησίδες», που κυκλοφορεί κάθε Σαββατοκύριακο με την Εφημερίδα των Συντακτών. Με τον τίτλο ... «στην πλαζ του Αχελώου» ο συντάκτης του άρθρου Θοδωρής Αθανασιάδης, σημειώνει:

«... Από τη στιγμή της γέννησής του στο υψίπεδο του όρους Περιστέρι, έως τις ακτές του Ιονίου, όπου τελειώνει την πορεία του στη θάλασσα, ο Αχελώος διανύει 206 χιλιόμετρα πάνω στην ορεινή ραχοκοκαλιά της Ελλάδας, χαρίζοντας σε κάθε βήμα του, ζωή και ενέργεια σε ανθρώπους και φύση...».

Και αφού κάνει αναφορά στην αλλοίωση της τοπιογραφίας και την καταστροφή του μοναδικού οικοσυστήματος της περιοχής, εξαιτίας, κυρίως, της δημιουργίας αλλεπάλληλων φραγμάτων, διασκεδάζει το βαρύ φορτίο της περιβαλλοντικής καταστροφής, προτείνοντας την ... «πλαζ του Αχελώου». Ένα σημείο ανείπωτης φυσικής ομορφιάς που βρίσκεται πολύ κοντά στο άλλο φράγμα, αυτό της Μεσοχώρας και έχει γλυτώσει (προς το παρόν;) τη «διόρθωση» της ανθρώπινης παρέμβασης.

«... Ακολουθώντας λοιπόν το δρόμο που συνδέει μέσω των ορεινών περασμάτων της Πίνδου την Άρτα με τα Τρίκαλα, στο ύψος του χωριού Τερπνά, θα δείτε τις ταμπέλες που σας υποδεικνύουν τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσετε ως την πλαζ του Αχελώου. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος ως το σημείο όπου θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας και να ακολουθήσετε το απότομο μονοπάτι. Σ' αυτό το τμήμα της κοίτης ο ποταμός πλαταίνει αρκετά, ενώ μεγάλοι βράχια κόβουν την ορμή, δημιουργώντας μια μεγάλη φυσική πισίνα με διαυγέστατο νερό. Υπάρχουν πλατάνια που προσφέρουν παχιά σκιά και αμμουδιά για να απλώσετε την πετσέτα σας! Το Δεκαπενταύγουστο εδώ παρατηρείται αρκετή κίνηση από νέους κυρίως των γύρω χωριών" (σ.σ.: ειδικότερα, για να φτάσει κανείς στην παραλία αυτή, που είναι μία απ' τις ομορφότερες του Αχελώου, θα πρέπει στην εθνική οδό Άρτας ρικάλων,  να στρίψει προς το χωριό Τερπνά και ν΄ακολουθήσει μετά τις ταμπέλες προς Γλύστρα, οπότε, λίγο πριν φτάσει στο εργοστάσιο του φράγματος της ΔΕΗ, θα δεί να ξεπροβάλλει η λεγόμενη πλαζ του Αχελώου, άγνωστη στο ευρύ κοινό). 

Υ.Γ.: Τώρα βέβαια, πέρασε το καλοκαίρι και έρχεται κάπως αργά τούτη δω η δημοσίευσή μας για την «πλαζ του Αχελώου». Κρατείστε το λοιπόν για το επόμενο καλοκαίρι και προτείνω να την επισκεφτούμε ... μαζικά, εν είδει μιας ημερήσιας εκδρομούλας. 

Να είμαστε καλά ως τότε και να έχουμε απαλλαχτεί απ' τον εφιάλτη του κορωνοϊού!

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!