Το ουράνιο τόξο

2020-05-29

Από τη χθεσινή καταιγίδα στη Νεράιδα

Νεράιδα, 28 Μαΐου 2020: Το ουράνιο τόξο στην προσπάθειά του να σχηματισθεί και να αναδυθεί μέσα απ' τα σύννεφα που φάνηκαν να υποχωρούν προς το παρόν, για να του παραχωρήσουν χώρο να εμφανιστεί και να περάσει το μήνυμα ότι η μπόρα πέρασε, εγκλωβίστηκε στη ανάπτυξη του "μαύρου σύννεφου" που άρχισε ξανά να το "πνίγει", σημάδι πως προμηνύεται νέα καταιγίδα (μόλις που πρόλαβε ο φακός να "φυλακίσει" ένα μικρό κομμάτι του).

φωτό: Μερόπη
φωτό: Μερόπη

Ο άνθρωπος από τα αρχαία χρόνια ανακάλυπτε τρόπους να προβλέπει τον καιρό. Με τη βοήθεια των ζώων, των φυτών, των φυσικών φαινομένων έκανε τις προβλέψεις του. Και είναι πράγματι ενδιαφέρον και αξίζει να ανατρέχουμε στο παρελθόν για να πληροφορούμαστε τον τρόπο σκέψης και τη φαντασία των παλαιοτέρων, οι οποίοι στηριζόμενοι απλά και μόνο στις μακροχρόνιες παρατηρήσεις τους πάνω στις "συμπεριφορές" αυτών των φαινομένων, χωρίς τη βοήθεια τεχνολογικών μέσων, έφταναν πολλές φορές στη σωστή πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, πράγμα που τους ήταν απαραίτητο στην εργασία τους. Ένα από τα στοιχεία που έπαιρναν υπόψη για να προβλέψουν τον καιρό ήταν και το ουράνιο τόξο.

Το ουράνιο τόξο

Τι είναι και πως δημιουργείται το εξόχως μαγευτικό αυτό φαινόμενο; Το ουράνιο τόξο είναι ένα καθαρά οπτικό φαινόμενο. Δημιουργείται, όταν το φως του ηλίου, απλώνεται πάνω σε σταγονίδια νερού, τα οποία αιωρούνται ακόμα στον ουρανό. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε βροχή αλλά και ήλιο! Ένα φαινόμενο, που σίγουρα δεν το βλέπουμε κάθε μέρα! Επειδή λοιπόν τα σταγονίδια του νερού είναι στρογγυλά, όταν πέφτει το φως του ηλίου επάνω τους, αυτά διαθλούν τις ακτίνες του και δημιουργούν το ουράνιο τόξο, όπως δηλαδή το φως διαθλάται μέσα από ένα πρίσμα! Αυτή η διάθλαση του φωτός συμβαίνει σε εκατομμύρια σταγονίδια νερού.

Βέβαια, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, οι ακτίνες του ηλίου δεν είναι λευκές! Αποτελούνται από επτά χρώματα! Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί και βιολετί! Έτσι λοιπόν το ουράνιο τόξο γίνεται ορατό, αποκαλύπτοντας τα πανέμορφα χρώματα των ακτίνων του ηλίου, κατά τη διάθλαση μέσα από εκατομμύρια σταγονίτσες! Υπάρχει εξήγηση για το πως γίνεται ορατό, εάν φανταστούμε τον ήλιο να στέλνει κάτι σαν μία γιγάντια ακτίνα φωτός, σε ένα γιγάντιο πρίσμα, να διαθλάται αυτή η ακτίνα και να πέφτει επάνω σε έναν γιγάντιο τοίχο. Όλα τα ουράνια τόξα είναι ορατά, μόνο υπό συγκεκριμένες γωνίες, αλλά και μόνο όταν έχουμε τον ήλιο στα νώτα μας.

Αποτυπώθηκαν και κάποια γνωμικά ή ρήσεις ή δοξασίες για το ουράνιο τόξο, που έχουν σχέση με την πρόβλεψη του καιρού.

φωτό: Βασίλης Μαντέλλος
φωτό: Βασίλης Μαντέλλος

Όταν βρέχει συνεχώς και παρουσιασθεί ουράνιο τόξο, η βροχή θα συνεχισθεί».

Για να δεις το ουράνιο τόξο πρέπει να αντέξεις τη βροχή.

Όταν φανούν δύο ή τρία ουράνια τόξα συγχρόνως, θα βρέξει πολύ».

Όταν μετά από βροχή, παρουσιασθεί το ουράνιο τόξο, θα έχουμε καλό καιρό.