Ξωκκλήσι πάτερ-Κοσμά

2021-08-27

η τελευταία εκδήλωση του καλοκαιριού

Κάθε χρόνο, στις 24 Αυγούστου,  γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Κοσμά, στο ομώνυμο εκκλησάκι, έξω απ' το χωριό. Είναι η τελευταία εκδήλωση (θρησκευτική στην περίπτωση), που γίνεται με την παρουσία ικανού αριθμού χωριανών, αφού από την επομένη ή την μεθεπομένη, αναχωρούν και οι τελευταίοι νεραϊδιώτες-επισκέπτες του καλοκαιριού (προηγήθηκε το μεγάλο κύμα αναχώρησης στις 16 και 17 Αυγούστου).

Έτσι και φέτος, στις 24 Αυγούστου, σε ένα ηλιόλουστο πρωινό και σε μια διαυγή ατμόσφαιρα, όπου μακριά η Νεράιδα φάνταζε  μαγευτική μέσα στο πράσινο της φύσης και  το γαλάζιο τ' ουρανού, ο περίβολος του ξωκκλησιού, γέμισε χωριανούς, όπου  παπα-Ποστόλης τέλεσε τη θεία λειτουργία. Με τη λήξη της λειτουργίας, μοιράστηκε στους παραβρισκόμενους στάρι και "φανουρόπιτα" που κάποιες νοικοκυρές, είχαν φροντίσει να φτιάξουν την προηγούμενη μέρα. 

Πέρασε και τούτο το καλοκαίρι. 2021! Στους χωριανούς που επισκέφτηκαν κι εφέτος το χωριό, ευχόμαστε καλό χειμώνα και είθε να συντηρούν την αγάπη τους για την ιδιαίτερη πατρίδα. Να κρατάν αναμμένη τη φλόγα μέσα τους για να γευτούν το επόμενο καλοκαίρι, ξανά το γλυκό "νόστιμο ήμαρ".

Στους  χωριανούς που έλαχε να φυλάνε Θερμοπύλες, ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο, να περάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. 

Καλή αντάμωση!!!

φωτό: Λ. Ζάχος